onsdag 5 december 2007

Saffransbröd i långpanna

(ca. 40 st)

Deg:
• 75 g smör
• 5 dl röd mjölk
• 50 g jäst
• 1½ dl socker
• 2 pkt saffran
• 1 dl kesella
• ½ tsk salt
• 1½ l vetemjöl

Fyllning:
• 200 g smör
• 200 g mandelmassa (riven)

1.Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret & håll på mjölken. Värm till 37 grader och blanda ut med jästen.
2.Stöt saffran och socker i mortel, blanda med mjölkblandningen. Tillsätt kesella, salt & mjölet, lite i taget. Blanda ihop till en slät deg & låt jäsa i 30 min.
3.Knåda degen & dela den på hälften. Kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i ca. 2 cm tjocka bitar.
4.Smöra en långpanna & lägg i bullarna, låt jäsa i ytterligare 30 min. pensla med ägg & strö över pärlsocker.
5.Grädda i 15-20 min i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer: