torsdag 12 juli 2012

Tiramisu med Amaretto

För 4 personer

Ingredienser:

  • 200 ml starkt kaffe (espresso)
  • 2 msk Amaretto
  • 4 äggulor
  • 80 g socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 500 g mascarpone
  • 150 g Savoiardikex, dessa finns i välsorterade mataffärer bland kex och knäckebröd (funkar även med sockerkaka om man vill fuska eftersom kexen blir mjuka i Turamisu)
  • kakaopulver för att strö på toppen (ej oboy, utan "riktig" kakao)
Tillagning:

  • Blanda Amaretto och espresso i en skål och låt svalna
  • Vispa äggula och socker tills det blir fluffigt och sockret har lösts upp. Blanda ner fröna från vaniljstången. Rör er all mascarpone långsamt i smeten.
  • Fyll en rund eller fyrkantig form med kexen så att bottnen är täckt så tätt som möjligt av dem. Använd ca 100ml av kaffeblandningen och fördela öer kexen så att de "dränks".
  • Fördela hälften av mascarponekrämen därpå så att det täcker.
  • Därefter lägg på med ytterligare ett lager kex som dränks i resten av kaffeblandningen.
  • Slutligen använd resten av mascarponekrämen för att täcka toppen av tiramisun.
  • Täck formen med aluminiumfolie och ställ tiramisun i kylskåpet under ett par timmar så att den kyls ner. 
  • Innan servering av tiramisun strö över kakaopulvret.
Godere! Enjoy! Njut!

Inga kommentarer: