onsdag 31 oktober 2012

Familjen Thörns Vinglögg

Blanda ihop nedanstående ingredienser i en stor behållare avsedd för att göra glögg eller andra drycker som jäser i. Dvs. med en öppning som endast släpper ut den koldioxid som bildas i samband med jäsning men som ej släpper in luft. Allt detta ska stå i 3-4 veckor. Ju längre det hinner stå innan förtäring ju bättre smakar glöggen. Personligen tycker jag inte om smaken av svagdricka i sig, som ingår i detta recept, anledningen är att jag heller inte gillar öl och det har en smak som liknar detta. Glöggen smakar dock inte det minsta varken svagdricka eller öl, den är jättegod!

Ingredienser:

  • 1 kg Russin
  • 6 liter Svagdricka
  • 2,5 kg Socker
  • 3 msk Hela Nejlikor
  • 3 påsar (30g) Kardeumma kärnor
  • 1 hg vanlig jäst
Efter att glöggen fått stå i 3-4 veckor silas allt i en saftsil för att få bort russin, kardemumma och alla andra "större partiklar" som vi blandat i.

Nu måste glöggen hällas i en stor (och senare i flera små) eller flera mindre flaskor direkt. Du kommer att behöva fler flaskor än vad glöggen får plats i.

Flaskorna som nu är fyllda ska stå upprätt i några dagar. Anledningen är att det kommer att bildas ett bottenskikt i flaskorna. Det är jästen och andra små partiklar som är kvar som lägger sig i botten.

När jästen lagt sig på botten ska glöggen fyllas om försiktigt i de flaskor som är tomma. Hantera flaskorna varsamt eftersom allt rörs upp igen annars. Se till att inte få med jästen när du fyller om. Skölj sedan ut den ur flaskan så kan du använda flaskan för att fylla över nästa flaska i. Detta kan behöva göras 2-3 gånger med några dagars mellanrum mellan gångerna.

Efter denna procedur är glöggen färdig och kan avnjutas kall eller varm. Gärna med mandel och russin. Ju längre flaskorna får lagras, ju godare blir glöggen.

Lycka till!


Inga kommentarer: