måndag 29 november 2010

Pepparkaka


300 gram smör eller margarin

5 dl socker

1 dl ljus sirap

1 msk malen ingefära

2 msk kanel

1 msk malda kryddnejlikor

2 tsk kardemumma

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

ca 15 dl vetemjöl

Vispa ihop rumsvarmt smör, socker och sirap. Jag brukar använda elvispen med degkrokar, det funkar jättebra. Blanda ner kryddorna och bikarbonaten. Tillsätt sedan vatten och tillsist vetemjölet. Det sista brukar jag knåda in för hand. Linda in degen i aluminiumfolie och låt vila i kylen minst 1 dygn.

Ta fram den deg du ska använda en stund före utbakning. Kavla ut den tunt på ett bakbord, ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 4-5 minuter.

Inga kommentarer: