tisdag 13 maj 2008

Mandelkräm med Kanel

Ingredienser:
  • 200 g mandlar (malda)
  • 1 cintron
  • 175 g socker
  • 4 äggulor
  • 2 msk mjölk eller grädde
  • 2 msk sherry
  • kanelguldbruna tills de börjar dofta. Ta dem sedan ut stekpannan och låt dem ky

Tillagning:

  1. Stek de malda mandlarna utan fett. Rör om under tiden. Stek dem svalna.
  2. Tvätta citronen varmt, torka sedan av och riv av skalet med ett rivjärn (små hål).
  3. Blanda sockret med 1/4 l vatten i en kastrull. Låt det koka och sjuda om vartannat i 3-4 minuter. Blanda sedan ner mandlarna och låt det koka upp igen. Ta bort blandningen från spisen och låt svalna.
  4. Mixa äggulorna krämiga med elvisp i en skål. Banda sedan ner mjölken eller grädden.
  5. Blanda ner ägguleblandningen, sherryn och citronskalet i kastrullen med mandelblandningen och låt värmas upp på spisen, så fort det börjar koka, ta bort kastrullen från spisen. Häll krämen i dessertskålar och låt svalna. Garnera med kanel.

Auberginedip med Sesampasta

Ingredienser:
  • 2 stora auberginer (ca. 700 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ knyte persilja
  • 3 msk zitronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk sesampasta (Tahin)
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:

  1. Ställ ugnen på 200 grader. Tvätta Auberginerna och torka sedan. Gör hål i skalet med en gaffel och lägg sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills fruktköttet är mjukt.
  2. Ta ut Auberginerna ur ugnen och täck över med en köksduk dränkt i kallt vatten så att Auberginerna får svalna. Ta sedan av huden och stjälken och ta bort kärnorna. Skär fruktköttet i grova fyrkanter.
  3. Skala vitlöken och halvera klyftorna. Tvätta persiljan och skaka sedan av överflödigt vatten. Noppra sedan av bladen. Mixa sedan allt utom sesampasta, salt och peppar i en burk med en stavmixer så att det blir en slät dip.
  4. Blanda sedan ner sesampastan, salt och peppar. För att få lite starkare smak kan man blanda ner cayennepeppar. Dippen passar till grönsaks-sticks, på en baguette eller till kött.