onsdag 31 oktober 2012

Familjen Thörns Vinglögg

Blanda ihop nedanstående ingredienser i en stor behållare avsedd för att göra glögg eller andra drycker som jäser i. Dvs. med en öppning som endast släpper ut den koldioxid som bildas i samband med jäsning men som ej släpper in luft. Allt detta ska stå i 3-4 veckor. Ju längre det hinner stå innan förtäring ju bättre smakar glöggen. Personligen tycker jag inte om smaken av svagdricka i sig, som ingår i detta recept, anledningen är att jag heller inte gillar öl och det har en smak som liknar detta. Glöggen smakar dock inte det minsta varken svagdricka eller öl, den är jättegod!

Ingredienser:

  • 1 kg Russin
  • 6 liter Svagdricka
  • 2,5 kg Socker
  • 3 msk Hela Nejlikor
  • 3 påsar (30g) Kardeumma kärnor
  • 1 hg vanlig jäst
Efter att glöggen fått stå i 3-4 veckor silas allt i en saftsil för att få bort russin, kardemumma och alla andra "större partiklar" som vi blandat i.

Nu måste glöggen hällas i en stor (och senare i flera små) eller flera mindre flaskor direkt. Du kommer att behöva fler flaskor än vad glöggen får plats i.

Flaskorna som nu är fyllda ska stå upprätt i några dagar. Anledningen är att det kommer att bildas ett bottenskikt i flaskorna. Det är jästen och andra små partiklar som är kvar som lägger sig i botten.

När jästen lagt sig på botten ska glöggen fyllas om försiktigt i de flaskor som är tomma. Hantera flaskorna varsamt eftersom allt rörs upp igen annars. Se till att inte få med jästen när du fyller om. Skölj sedan ut den ur flaskan så kan du använda flaskan för att fylla över nästa flaska i. Detta kan behöva göras 2-3 gånger med några dagars mellanrum mellan gångerna.

Efter denna procedur är glöggen färdig och kan avnjutas kall eller varm. Gärna med mandel och russin. Ju längre flaskorna får lagras, ju godare blir glöggen.

Lycka till!


fredag 26 oktober 2012

Mia's supersmidiga skinkpasta

Detta recept tar lika lång tid som att koka pastan + ca. 5 minuter. Förutsatt att du har en mixer att hacka löken och skinkan i. Annars tar det något längre tid. Det räcker för 4 personer.  Detta är ett basrecept som kan utvecklas, så känner du för att lägga till något, så går det alldeles utmärkt. Det viktiga med basen är skinkan, löken och pastan, sedan kan du låta fantasin flöda, jag har en något nyttigare variant nedan som exempel. Vill man ha det mer "såsigt" så blanda i lite grädde och creme fraiche. Som sagt, det är en bas... Lycka till!

Ingredienser:

2 st gula lökar
200 g rökt skinka
Pasta för 4 portioner (Välj den pasta du gillar bäst, personligen föredrar jag spaghetti eller fusilli, ej fullkorn, det smakar inte riktig pasta. Men försöker du vara nyttig är det det bästa alternativet.)
Kryddor: salt, persilja, chili explosion (från Santa Maria) efter smak
Flytande smör alternativt matolja (ej margarin, det smakar inte bra, ej olivolja för det tål inte höga temperaturer och fördärvar smaken)

För ett nyttigare alternativ som dock tar något längre tid, tillsätt även en röd paprika och eventuellt majs.

Tillagning:

  1. Börja med att koka upp vattnet med salt och olja.
  2. När vattnet kokar häll i pastan och låt koka medan du gör allt annat.
  3. Börja med att hacka löken (om du har en mixer är det smidigast, då går det fort och du slipper gråten), sätt samtidigt stekpannan på spisen och låt smöret smälta alt. oljan bli varm. 
  4. Börja steka löken, den är färdig när den är gyllenbrun. Den ska då hällas i en skål.
  5. Under tiden som du steker löken, hacka skinkan (även skinkan går snabbt och smidigt att hacka i mixern, det gör inget om lite lök sitter kvar eftersom allt blandas sedan).
  6. Stek skinkan tills den blir knaprig och häll sedan löken till skinkan i pannan. 
  7. Gör du det nyttiga alternativet, häll skinkan och löken i en skål och fräs upp paprika och majs i pannan och häll sedan tillbaka skinka och lök.
  8. Krydda i din smak med ovanstående kryddor.
  9. Vid det här laget är pastan färdigkokt. Sila av den och skölj med kallt vatten så att kokningsprocessen upphör. Häll tillbaka pastan i kastrullen, häll över skink/lök blandningen. Rör om.
  10. Servera gärna på en färgglad tallrik och strö över lite persilja som garnering.
Jag hoppas det smakar! :-)




söndag 21 oktober 2012

Bertil's Noblessekaka

Ca. 50st

Ingredienser:
  • 300 g Mjukt smör
  • 4 dl Socker
  • 2 st Ägg
  • 5 dl Havregryn
  • 200 g Kokos 
  • 2 paket Noblesse chokladkakor - rosa paket
Tillredning:
  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser.
  3. Rulla till små bollar och lägg i rund folieform.  Platta till lite.
  4. Sätt formarna på en plåt och ställ sedan in plåten i mitten av ugnen. Grädda i 12 minuter.
  5. Lägg på en Noblesse chokladkaka å varje kaka direkt när kakan är fördiggräddad så att chokladen smälter samman med kakan.