tisdag 26 november 2013

LCHF Cheesecake



Ingredienser botten:
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 dl fibrex
  • 1 ägg
  • 1 dl sukrin
  • 180 g smör
  • 1 tsk bakpulver

Ingredienser fyllning:
  • 3 ägg
  • 1 dl sukrin
  • 1 dl sukrin melis (florsocker fast sötningsmedel, smakar annorlunda än sukrin)
  • 2,5 dl kesella
  • 2 dl crème fraiche
  • rivet citronskal av en citron

Tillagning:
  • Blanda ihop alla ingredienser till degen och se till att degen blir jämn vad gäller smöret så att det inte finns en massa klumpar kvar. Ställ sedan degen i kylen i ca. 30 minuter så att den stelnar. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Tryck ut degen i en pajform och sätt den i ugnen i 10 minuter. Ta sedan ut den och låt skalet svalna.
  •  Sänk ugnsvärmen till 170 grader.
  • Dela upp äggulorna och äggvitorna till fyllningen i två olika skålar. 
  • Blanda äggulorna med sukrin och sukrin melis. När detta är gjort så blanda även i kesella och crème fraiche samt citronskalet. Rör om till en massa.
  • Vispa äggvitan fast. Blanda därefter försiktigt ner äggvitan i den övriga massan så att den blir pösig.
  • Häll sedan ner smeten i pajformen och grädda din cheesecake i 45 minuter i mitten av ugnen. Blir den för brun så kan du täcka den med aluminiumfolie det sista. 
  • Ställ sedan cheesecaken i kylen och servera den sedan kall med bär (med fördel hallon eftersom de innehåller väldigt lite socker).

fredag 8 november 2013

Mia's kokos-/vaniljbullar



Detta recept är dubbel sats. När man ändå är igång och gör bullar är det lika bra att göra dubbel sats (i alla fall gör jag det). Skulle man vilja göra mindre så är det bara att halvera alla ingredienser.


Ingredienser till deg:
  • 110 g smör
  • 10 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 3 dl socker
  • 2 krm salt
  • ca 30 dl vetemjöl

Fyllning:
  •  400 g smör
  • 3 1/2 dl socker
  • 1 dl vaniljsocker
  • 1 1/2 dl kokosflingor

Till pensling:
  •  vispade ägg
  • pärlsocker
  • kokosflingor


Tillagning:
  •  Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll över i en stor bunke och rör ut jästen i vätskan.
  • Häll i socker och salt. Blanda i vetemjölet och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca. 40 min.
  • Rör ihop fyllningen i kastrull där först smöret smälts och allt annat rörs ner. Låt svalna så att fyllningen inte är allt för rinnande.
  • Dela därefter upp degen i två delar på mjölat bakbord. Kavla ut dem till fyrkanter. 
  • Bre ut fyllningen på fyrkanterna och rulla ihop. Skiva sedan rullarna efter smak (brukar köra ca. 2cm skivor).
  • Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med tillräckligt avstånd eftersom de nu ska jäsa under bakduk eller plastfolie i ytterligare 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader (200 räcker om det är en varmluftsugn).
  • Pensla bullarna med ägg. Blanda ihop pärlsocker och kokos i en skål och strö efter penslingen av bullarna på toppen av bullarna. 
  • Grädda bullarna i ca. 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna.