tisdag 4 december 2007

Äppel och pecanpaj med Philadelphiakräm

Deg:
• 3 dl vetemjöl
• 100 g kallt smör i kuber

Smuldeg:
• 5 smulade digestivekex
• 1 dl smör
• 100 g kallt smör
• 3 msk farinsocker

Fyllning:
• 3-4 syrliga äpplen
• 3 msk kanel
• Ca.1 dl grovhackade pecannötter

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör i en matberedare och tillsätt sedan ägget. Kör snabbt till en degklump. Eller smula ihop mjölet med sockret & smöret för hand och rör sedan ner ägget. Rör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform som mäter 24cm & ställ formen kallt en stund.
3. Nyp ihop smuldegen & låt den vila kallt.
4. Grädda pajskalet i ca 5 min. i 225 grader.
5. Skär äpplena i bitar & fördela dem i pajskalet. Strö på socker, kanel och pecannötter.
6. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen i 25-30 min.

Philadelphiakräm

Färskost som rörts mjuk med créme fraiche & lite vaniljsocker. Funkar bra med äppelpajen.

• 200 g philadelphiaost
• ½ dl créme fraiche
• 2 tsk vaniljsocker
• Rivet skal från ½ citron

Rör osten mjuk med créme fraiche, vaniljsocker och citronskal.

Inga kommentarer: