tisdag 4 december 2007

Äppelkaka med sprött lock

(6 personer)

Ingredienser:
• 1 kg äpplen
• 1 tsk kanel
• 1,25 dl (100g) socker

Deg:
• 200 g kallt smör
• 4 dl (125 g) havregryn
• 2 dl (125 g) mjöl
• 1,25 dl (100 g) socker
• 1 knivudd salt

Garnering:
• Mandlar
• Lite smör
• Lite kanel

1. Skala äpplena och skär i klyftor. Häll äpplena i en vispskål, strö ner kanel och socker och rör runt. Häll blandningen i en rund form.
2. Väg upp smör och därefter havregryn, mjöl och socker. Blanda socker, salt och mjöl och tillsätt havregryn i vispskålen. Skär smöret i tärningar och blanda snabbt till en smuldeg.
3. Hacka mandlarna grovt. Häll degen över äpplena.
4. Garnera med mandlar, kanel och smörklickar.
5. Grädda kakan tills den är gyllenbrun i ca 45-50 min vid 200grader. Servera med kall grädde.

Inga kommentarer: